UUDISED

Käsipalli MM 2023 Poolas ja Rootsis

Meie peatreener tegi väikese ülevaate eile alanud MM-ist

Poolas ja Rootsis 2023 aasta meeste MM. Tuleb kindlasti väga huvitav võistlus, kus kohtuvad erinevad maailma käsipallikultuurid. Meeste käsipallis on traditsiooniliselt poodiumi hõivanud ikka ja jälle euroopa esindused, kuid on ka erandeid. 2015 aastal mängis finaalis naftamaa Qatar, kes küll prantslastele alla jäi ja turniiri hõbedal lõpetas. Kindlasti mängis antud tulemuses rolli suur hulk niiöelda kodustatud mängumehi, aga hõbe on hõbe. Tuneesia ja Egiptus on kahel korral jõudnud pronksimatšile, kuid medalitest on natukene puudu jäänud.
Rootsi mängib sel turniiril kodupubliku ees ja on kindlasti üks favoriite, juhul kui meeskond peaks finaali jõudma, mis toimub Tele2 areenal Stockholmis 29. Jaanuaril, on oodata puupüsti täis saali, mis enamjaolt värvub kollaseks.
Kindlasti tasub ära märkida ülistabiilset Taani meeskonda, pidevalt on kõikidel suurturniiridel jõutud medalile, või need hoopis järjest kinni pandud, Taani on võitnud viimased kaks MM kulda. Mängijate nimekirja vaadates, võib ennustada, et sihitakse kõige säravamat medalit ka seekord.
Kaks traditsioonilist medalisti Prantsusmaa ja Hispaania on hetkel natukene ettearvamatud, aga kindlasti üllatusvõimelised. Vigastused on mõlemat meeskonda räsinud, niiöelda kuldsed generatsioonid hakkavad veidi väsima. Prantslastel on vanada olijate kõrval mitmeid säravaid ja füüsiliselt väga võimsaid noori mängumehi, näiteks Thibaud Briet, 2 meetri ja 5 sentmeetri pikkune vasak sisemine on oma suuruse kohta väga liikuv ja hakkab kindlasti ohustama kõige tugevama viske rekordit.
Prantsusmaa kohtub esimeses voorus kohe ühega võõrustajatest, Poolaga. See mäng annab annab käsipallisõbrale kohe päris hea pildi ette, mis seisus mõlemad võistkonnad hetkel on, arvestades asjaolu, et Poola mängib kodus ei hakka selle mängu tulemust ennustama. Julgen vaid pakkuda, et grupist langeb välja Saudi-Araabia.
Hispaania on üllatusvõimeline, kui kiirused ei ole enam päris need. Näinud 2022 aasta euroopa meistrivõistluseid otsast lõpuni, tundus, et ei tule Hispaania püssist pauku. Tuli küll ja kuidas veel, purjetati finaali, kus Rootsile kõige napimalt 1 väravaga alla jäädi. Ei mänginud Hispaania sarnaselt Skandinaavia võistkondadele niinimetatud moodsat käsipalli, aga mängutarkust on nende kuningriigi poegade kõrvade vahel küll ja veel.
Turniiri mustad hobused: Island ja Serbia.
Tänane Islandi sats ei ole see mida mäletame viimastelt tiitlivõistlustelt. Islandi suurimaks probleemiks on minevikus olnud väravavaht, täna on Gustavssoni kõrval seismas puuris veel Hallgrimsson, mees on Prantsusmaal Nantesi meeskonnas hooaja esimesel poolel puuri korralikult lukku keeranud ja eelmistel tiitlivõistlustel tõrjunud rohkem karistusviskeid, kui talle sisse visati. Island ei ole enam ainult Aron Palmarsson, tagaliin on selle turniiri üks kõige korralikumaid. Vasakukäeline Magnusson, keskel ülikiire Kristjansson. Mehed oskavad kõike ja pingilt on ka paar kvaliteetset vahetust võtta. Kaitset juhatab bundestreeneri poeg Gislason. Kui sellel võistkonnal kõik õnnestub, siis ei välista ühtegi tulemust, ka kõige kuldsemat mitte. Eesti käsipallisõber mäletab lähiminevikust kuidas meie oma noormehi Kalevi spordihallis loputati ja kohvile saadeti, aga see on hetkel tasemevahe.
Serbia – kui poliitika kõrvale jätta ja ainult käsipallist rääkida, siis ei olekski osanud väga enne MMi antud võistkonnast midagi arvata. Jugodega on alati see lugu, kui lased neil mängida, siis hakkavad nad seda tegema. Seda rongi ei tohi liikuma lasta, muidu läheb keeruliseks. Serbia pani oma viimases ettevalmistusmängus korraliku märgi maha, alistades ettevalmistusmängus Rootsi. Mõlemad võistkonnad mängisid MMile sõitvate koosseisudega, Serbia treenib juba pea nädala jagu Rootsis, vast on tegevusel ikka tõsi taga.
Aafrika satsid – Klassika Egiptus ja Tuneesia. Egiptust tabas valus tagasilöök, nende Vezpremis palliv parem sisemine Yahia Omar jääb turniirilt kõrvale. Aga Egiptus on visa võistkond ja alagrupist põhiturniirile kindlasti purjetab. Tuneesia ettevalmistusmängud väga roosilist pilti just ette ei maalinud , grupist vast edasi minnakse, kas teise või kolmandana, otsustab mäng Bahrainiga.
Aasia – Qatar, natuke jäävad maha Bahrain ja Lõuna Korea. Väga kahju on muidugi, et Sigurdssoni Jaapan finaalturniirile ei jõudnud, Sveitsis eelmisel nädalal mängitud Yellow Cup näitas, et meestes sisu on, aga vähe abi kui turniirile peale ei saanud.
Qatari otsustas sel turniiril mitte esindada staaride staar Frankis Carol Marzo, eelmistel suurturniridel säranud tähtmängija. Kuuba päritolu mängija susse peab täitma tema rahvuskaaslane Capote. Eks saab turniiri käigus näha, kas sussid jäävad vähe suureks.
Bahrain on nagu pandoora laegas, Eesti koondise poistele tuttav meeskond ei ole paha sats, aga vahepeal läheb seal veri natukene keema ja kui üle keeb – siis on jokk käsipallimänguga.
Lõuna-Korea – eurooplastele ebamugav vastane, olles ise ka antud koondise vastu mänginud, siis tegemist on pisikeste, kiirete ja tehniliste mängijatega. Jube sitked on ka, ning armastavad mängida 3-3 kaitseformaati. Pikkadele viskajatele kindlasti hakkab see kergeid probleeme valmistama. Alagrupiga muidugi ei vedanud, Portuga, Island ja Ungari. Kui siit edasi minnakse on tegemist suurüllatusega.
Lõuna-Ameerika – klassikalised Brasiilia ja Argentiina. Brassidel on puudu Barcelona mees Langaro, see on valus hoop. Mees on võimeline üsna palju üksi just rünnakupoolel tassima, seekord peavad teised mehed seda kohta lappima. Keeruline, aga põhiturniirile vast edenetakse.
Argentiina – Diego Simonet, Montpellieri pallivõlur. Kui sellel mehel läheb, siis võib mõne kangema skalbi turniiri käigus võtta, Makedooniaga on Argentiinlastel otsustav mäng. Vaevalt Norrat ja Hollandit veel hammustavad.
USA – Rõõmustavaid uudiseid ka Eesti käsipallifännile. Turniiril osaleb USA koondise eest ka HC Kehra Horizon Pulp&Paperi meeskonnas palliv Maksim Tanner McCauley. Alagrupikaaslasteks Horvaatia, Egiptus ja Maroko. Just viimastega läheb võitluseks pääsme eest põhigruppi. Marokoga kohtutakse reedel, mis on juhuslikult ka 13. Kuupäev kell 19:00. Soovime palju edu ja õnnestumist !
Eesti käsipallisõber saab mänge jälgida tellides omale 9,99 euro eest proovikuu Viaplay total voogedastuse. Kahjuks ei ole küll Eesti keelset kommentaari, aga parem ikka kui mitte midagi. Kindlasti on ka muid viise mänge näha, aga las need jäävad siin nimetamata.

Panen siia ka enda ennustuse:

  1. Rootsi
  2. Taani
  3. Island

Kõikidele ägedat käsipalli MMi ja hooaja teist poolt soovides,
Janar

Facebook
Email
Twitter